Zeven Sluiers
De Zeven Sluiers, ik zie ze steeds meer opduiken. Het is een Taoïstisch ritueel met daarbinnen de hechtingsfases die je in een startende liefdesrelatie samen doorloopt naar duurzame verbinding.
Want uiteindelijk is dat toch waar we ten diepste naar verlangen.
Iedere sluier staat voor een fase waarin je samen intimiteit en veiligheid opbouwt. Waarin je je steeds verder aan elkaar gaat hechten.
De crux is vertragen, de tijd en ruimte nemen om echt te voelen, om samen een goed fundament op te bouwen dat tegen een stootje kan.
Echt contact en echte verbinding en geen snelle, lege seks met lege eenzaamheid tot gevolg.
Dit plaatje van de hechtingscirkel partners komt uit mijn boek.
Bij een gezonde hechting doorloop je met je liefdespartner deze cirkel met de klok mee. Van contact naar hechting, naar intimiteit, naar seksualiteit. En vervolgens opnieuw contact.
Je kunt ook tegen de klok in gaan. Dit leidt tot snelle seks, maar geen verbinding. Want als je eerst even contact maakt en vervolgens meteen seks hebt, vermijd je het werkelijke contact met elkaar.
Dat lijkt makkelijk en fijn, maar waarschijnlijk merk je dat dit je steeds minder bevredigt. Dat dit je alleen maar verder van verbinding en dichter bij eenzaamheid brengt.
Hoe komt het dat liefdesrelaties vaak zoveel gedoe opleveren?
Waarom is het voor heel veel mensen zo lastig om een veilige hechting aan te gaan?
Hoe komt het dat een gelijkwaardige, volwassen liefdesrelatie voor veel mensen een ogenschijnlijk onbereikbaar ideaal is?
Dat komt door verwondingen in je hechting als kind. Er komt steeds meer onderzoek naar het belang van een veilige hechting en de impact van een onveilige hechting op het verdere verloop van je leven. Met daarbij de vergrote kans op psychische problemen, burn-out, verbroken relaties, misdaad en nog veel meer.
Met het aangaan van een liefdesrelatie krijg je de kans om oude verwondingen te helen. Dat is de fase van hechting, niet voor niets in de tekening “blauwe plekkentijd” genoemd.
Vroeg of laat, er komt absoluut een moment dat je geliefde op jouw blauwe plekken gaat staan. En dan kun je twee dingen doen.
Je kunt je partner hier verantwoordelijk voor maken of je kunt verantwoordelijkheid nemen voor je eigen verwondingen.
De eerste variant leidt tot veel gedoe, een dans van bindingangst en verlatingsangst en een gevoel van eenzaamheid. En heel vaak tot een relatiebreuk.
Totdat je voor de tweede variant gaat kiezen, zal het patroon zich herhalen. Want alleen de tweede variant leidt naar die echte verbinding.
Als je samen op een goede manier door de “blauwe plekkentijd” komt, als beide partners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen verwondingen en voor hun eigen groei, dan verbindt dit. Dan wordt jullie band hechter.
Als jullie band hechter wordt, komt er meer veiligheid en intimiteit. En als je vanuit deze intimiteit ook fysieke intimiteit en verbinding samen beleeft, dan wordt jullie band nog sterker.
Dan komen jullie samen in die gelijkwaardige, volwassen liefdesrelatie.
Je jeugd kun je niet meer overdoen, maar als volwassene kun je wel zorgen voor je eigen verwondingen. Ook als je onveilig gehecht bent, kun je leren hoe je een volwassen liefdesrelatie aangaat.
De Zeven Sluiers zijn een heel praktisch stappenplan hoe je de hechtingscirkel met de klok mee doorloopt.
Ook voor partners die al langere tijd samen zijn, is dit een hele mooie manier om hun relatie nieuw leven in te blazen of verder te verdiepen. Om sleur te doorbreken en om elkaar weer echt te zien en opnieuw te ontdekken.
Verlang jij ook naar een gelijkwaardige, volwassen liefdesrelatie?
Heb jij hulp nodig om de obstakels die je hiervan weerhouden op te lossen?
Klik dan hier.