Week van de Hoogbegaafdheid
Deze week is het de Week van de Hoogbegaafdheid. De bedoeling is om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden. Want je kunt er zo maar eentje tegenkomen, gemiddeld een op de vijftig mensen is immers hoogbegaafd.
De samenleving, inclusief het onderwijs, is ingericht op gemiddelden. Op de hoogte van het maaiveld dus eigenlijk, oftewel de middelste 80% van de Bell curve.
Voor de zwakbegaafden aan de ene kant, die zichzelf niet kunnen redden, is hulp ingericht.
Maar de hoogbegaafden aan de andere kant, die op een andere manier hulp nodig hebben om tot volledige bloei te komen, moeten zichzelf meestal maar zien te redden.
Echter tussen jezelf redden en je maximale potentieel leven, kan soms een hele Bell curve zitten.
Hoogbegaafdheid is een combinatie van hoogsensitiviteit en hoogintelligentie. 15 tot 20% van de mensen is alleen hoogsensitief, vaak afgekort als HSP.
Tegenwoordig weten we vrij goed met welke uitdagingen van bijvoorbeeld prikkelgevoeligheid een HSP’er te maken heeft. Dit doordat deze groep vrij groot is en er een toenemend bewustzijn op mentaal welzijn is.
Als je dit combineert met hoogintelligentie, dan krijg je mensen die:
- op een andere manier denken, voelen, waarnemen en doen, doordat hun hersenen op een andere manier ‘bedraad’ zijn;
- intens prikkels vanuit hun omgeving binnenkrijgen en ook vaak intens overkomen op anderen;
- een snelle geest hebben, snel denken, creatieve verbindingen leggen en nieuwe oplossingen brengen;
- gericht zijn op ontwikkeling en vernieuwing;
- breed geïnteresseerd zijn en beschikken over multipotentialiteit;
- intens gedreven zijn en met volle overgave doen wat ze doen;
- vaak idealistisch zijn.
Een ideale samenleving is ingericht om deze talenten te benutten. Want er zijn zowel mensen nodig die het bestaande onderhouden als mensen die voor vernieuwing zorgen.
Maar in een ideale samenleving zou er geen Week van de Hoogbegaafdheid nodig zijn. Dan zou die kennis niet alleen verspreid, maar ook geïntegreerd zijn en de maaihoogte afgestemd.
Als hoogbegaafde helpt het om jezelf goed te leren kennen, je eigen bedrading te onderzoeken. Wat zijn je talenten, wat zijn je valkuilen, waardoor word je gevoed, waar loop je op leeg.
Als directe omgeving van een hoogbegaafde kun je dit aanmoedigen en als leidinggevende is het belangrijk om te faciliteren. Dat geldt uiteraard voor al je medewerkers, maar soms is net iets meer maatwerk nodig om talenten optimaal te kunnen benutten.
Kun jij ook hulp gebruiken bij het omgaan met hoogbegaafdheid?
Bij jezelf, bij je kind, bij je medewerker of iemand anders in je directe omgeving?
Klik dan hier.
Voor de link naar de Week van de Hoogbegaafdheid, klik hier.