Ga naar hoofdinhoud

Wat is het geheim om belemmerende patronen te kunnen doorbreken?

Stap één om dit geheim te ontdekken is weten waar je mee te maken hebt. Een tegenstander die je niet kent, is lastig te overmeesteren. Je moet je gedragspatronen kennen om ze te kunnen doorbreken.

Er zijn twee soorten gedragspatronen die je ontwikkelt in je leven: patronen om te overleven en patronen om je leven makkelijker te maken.

Patronen die je leven makkelijker maken, helpende patronen, wil je niet doorbreken uiteraard. Dat betekent dat patronen waar je last van hebt, de belemmerende patronen, tot de andere categorie behoren. Het zijn overlevingspatronen.

Je amygdala, onderdeel van je limbisch brein, stuurt je overlevingspatronen aan. Hij is de meester van je patronen. Door met hem samen te gaan werken, kun jij je eigen patronen meester worden. Daar ligt de sleutel.

Overlevingspatronen gaan over leven en dood. Die gaan over je aanpassen aan de omstandigheden waarin je opgroeit. Overlevingspatronen zijn pure noodzaak zo lang je nog niet voor jezelf kunt zorgen. Zo lang je afhankelijk bent. Zo lang je zonder verzorger niet kunt overleven. Daarna zijn ze niet meer nodig.

Een belangrijk kenmerk van patronen is dat ze vanuit ons brein, onbewust en volledig automatisch, meer dan 99% van ons menselijk gedrag sturen. Vaak is het heel fijn om dingen op de automatische piloot te doen. Dat gaat lekker snel en kost weinig energie. Je moet er niet aan denken om na te denken bij het veters strikken, tanden poetsen en auto rijden. Dat zijn patronen die je leven makkelijker maken.

Maar de 20% aan patronen die voor 80% van de ellende in je leven zorgt, daar wil je wel iets aan kunnen doen. Daar wil je bij kunnen. Die wil je uit het onbewuste, automatische kunnen halen. Belemmerende patronen wil je kunnen doorbreken. Daarvan wil je jezelf bevrijden. En dat kan.

Het geheim om je belemmerende patronen te kunnen doorbreken is om het verschil te gaan zien tussen TOEN en NU. Tussen NU als zelfredzame volwassene en TOEN als hulpeloos, afhankelijk kind. En om afscheid te gaan nemen van de patronen die je NU niet meer nodig hebt.

Daarom heet mijn boek: ‘Toen was Toen en Nu is Nu’. Hierin lees je HOE belemmerende patronen ontstaan, HOE je ze leert kennen en HOE je ze doorbreekt.

Wanneer je niet weg doet wat je in de weg zit, blijf je geloven dat je voor je overleven nog steeds afhankelijk bent van anderen. Je brein kent immers geen tijd. Dan blijven die patronen je belemmeren en blijf je gevangen in een overleefstand.

Are you born to be alive or are you born to survive?

Back To Top
error: Content is protected !!