Ga naar hoofdinhoud
De Sleutel Om Voornemens Wél Vol Te Houden Is Om Niet Alleen De Routine Te Veranderen, Maar Ook De Koppeling Met De Belangrijke Waarde Die Het Gedrag Voor Jou Vervult, Te Doorbreken.

Voornemens

Hoe komt het dat het zo lastig is om goede voornemens vol te houden? Eigenlijk is dat antwoord niet zo moeilijk.

Of het nou gaat om stoppen met roken, minder drinken of afvallen, onderzoeken tonen steeds maar weer aan dat ergens in de eerste maand van het nieuwe jaar de meeste voornemens al zijn gesneuveld.

En hoe dat komt?

Dat komt omdat het het niet alleen een hardnekkige gewoonte is, maar vooral omdat de gewoonte jou iets oplevert. Het vervult een bepaalde waarde die belangrijk is voor jou.

Is dat zo?

Ja, dat is zo. Alles dat we doen, doen we met een bepaalde reden. Alleen doen we dat onbewust, net als meer dan 99,9% van alles dat we doen.

Meestal weten we helemaal niet waarom we het zo doen.

Maar ooit hebben we met een bepaalde reden iets aangeleerd, aangewend of misschien is het er wel ingestampt. En nu is het gewoon voor jou. Iets waar je niet over nadenkt. Een routine.

Zo kan even buiten een sigaretje roken, staan voor de situatie ontvluchten, een moment alleen. Drinken laat je voor even alles vergeten. En je lijf als buffer tussen jou en de buitenwereld zorgt met extra kilo’s ook voor extra veiligheid.

Het rijtje is uiteraard nog verder uit te breiden naar al je gewoonten en gedrag waar je niet blij mee bent, inclusief verslavingen, angsten en fobieën.

Naar alles waar je NU last van hebt, of alles waar “te” voor staat. En wat je NU niet zelf lukt om te veranderen.

Omdat je het TOEN hebt gekoppeld aan de vervulling van een belangrijke waarde voor jou. En die koppeling in je onderbewuste nog steeds bestaat.

Maar TOEN was TOEN en NU is NU.

Daarom is het belangrijk om NU niet alleen te werken aan een andere routine, maar om ook de koppeling met die voor jou belangrijke waarde te doorbreken.

Als je wilt afvallen, weet je best dat je gezonder moet eten, water moet drinken en voldoende moet bewegen. Iedere begeleiding bij afvallen zet hierop in.

Maar het doorbreken van de koppeling tussen de ongewenste gewoonte en de voor jou belangrijke waarde, die je er ooit onbewust aan hebt toegekend, dat zit bijna nooit in de begeleiding.

Daarom lukt het ondanks de nodige inspanning en begeleiding vaak toch niet.

Dit is hoe het komt dat de meeste voornemens, al dan niet begeleid, al in de eerste maand van het nieuwe jaar sneuvelen.

Ze zijn alleen gericht op een nieuwe routine en niet op het doorbreken van de koppeling met de voor jou belangrijke waarde.

Met mijn cliënten doe ik daarom allebei. Zodat voornemens wel stand houden.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!