Twee focusgebieden
In coaching sessies zijn er altijd twee focusgebieden waar ik me samen met de cliënt op richt.
Ik leg het het makkelijkst uit aan de hand van een rivier. Die rivier heeft een bepaalde hoogte, het waterpeil, en op de bodem van de rivier liggen stenen. Kleine stenen, maar ook middelgrote en grote stenen.
Jij vaart met je bootje over laten we het de rivier van het leven noemen.
Onderweg kom je van alles tegen. De wind in je rug, maar ook recht in je gezicht. Een kalme, maar ook woeste golfslag. De omstandigheden heb je niet in de hand, maar hoe je hierop reageert, kun je wel in de hand hebben. Als je dit wilt.
Bovendien heeft iedereen kleine, middelgrote en grote stenen op de bodem van z’n rivier van het leven liggen. Wat uiteraard altijd belangrijk is, is om het waterpeil hoog genoeg te houden. Hierdoor ga je met je bootje moeiteloos over de kleine en middelgrote stenen en soms zelfs over de grotere stenen heen in plaats van hierop vast te lopen.
Hoe je ervoor zorgt dat je waterpeil hoog genoeg wordt en blijft is het ene focusgebied waar we ons op richten in een sessie. Kort gezegd verhoogt alles wat je voedt je waterpeil en alles wat je kost verlaagt dit.
Dat wat je voedt is daarbij een ruim begrip. Hier valt goede voeding onder, maar ook goede slaap, beweging, rust en zingeving. En niet te onderschatten, helpende gedachten in plaats van belemmerende gedachten.
Voorbeelden van belemmerende gedachten kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Jezelf op je kop geven als je (weer) iets niet hebt gedaan, iets niet is gelukt, iets bent vergeten et cetera. Of zoiets als begin er maar niet aan, want dat lukt je nooit. Dit is voor jou niet weggelegd. Niemand luistert naar jou. En nog veel meer.
In mijn sessies help ik cliënten niet alleen om te vinden wat ze voedt, maar ook om hun vaak belemmerende gedachten om te vormen naar helpende gedachten.
Het echte werk moet iedereen zelf doen uiteraard, ik kan alleen maar faciliteren. Uiteindelijk is iedereen baas over zijn eigen bootje. Net zoals je niemand kunt dwingen te stoppen met roken of af te vallen, kun je ook niemand dwingen te stoppen met het denken van belemmerende gedachten.
Maar je kunt wel helpen om iemand hiervan bewust te maken. En handreikingen geven om deze gedachten om te vormen. Bovendien is met behulp van hypnotherapie de imprint in de hersenen te vervormen van belemmerend naar helpend. Maar alleen als de cliënt dit wil, want als hij niet wil, gebeurt er niets.
Met hypnotherapie zijn ook de grote stenen in de rivier gericht op te lossen. Iedereen vaart met z’n bootje op de rivier van het leven af en toe wel eens tegen een echt hele grote steen aan. Hoe hard je ook werkt om het waterpeil hoog te houden, sommige stenen komen er gewoon bovenuit.
Het gericht oplossen van echt grote stenen is het tweede focusgebied in mijn sessies. Er zijn meerdere manieren om zo’n steen aan te pakken. Ik benut ook wel systemisch werk en ademwerk, maar meestal benut ik hypnotherapie hiervoor. Gewoon omdat het zo snel en effectief werkt.
Is het echt zo simpel? Slechts twee focusgebieden? Het waterpeil in je rivier hoog houden door jezelf in breedste zin te voeden en alleen de hele grote stenen heel gericht aanpakken?
Ja, moeilijker is het niet.
Maar net als met stoppen met roken of afvallen vergt het wel toewijding. Niet een dag, niet een maand, niet een jaar, maar een leven. Met geduld en mildheid voor jezelf.
Heb jij hier ook hulp bij nodig? Klik dan hier.