Eerste Hulp Bij Triggers
Wat doe je bij triggers, situaties of mensen, waardoor je heel erg boos, verdrietig, gefrustreerd of bang wordt? Dan doe je EHBT.
Hoe doe je Eerste Hulp Bij Triggers?
Je kunt jezelf dan weer kalmeren door deze 3 stappen:
1. Ga uit de situatie en zoek een rustige plek op. Even naar de wc kan bijna altijd en overal.
2. Adem diep en lang in en uit. Doe dit het liefst vanuit je buik en een seconde of vier à vijf, zowel in als uit.
3. Kalmeer jezelf met een zachte aanraking. Bijvoorbeeld door met je hand over de bovenkant van je andere hand te aaien.
Dit kalmeert je systeem en haalt het uit de vlucht-vecht-bevriesmodus.
Bij acuut gevaar is het immers onmogelijk om zo rustig adem te halen. Of om jezelf even gerust te stellen met een zachte aanraking.
Op deze manier concludeert je systeem dat het blijkbaar veilig is. En dan kalmeert het binnen een paar minuten.
Dit is Eerste Hulp Bij Triggers.
Simpel, snel en effectief.
Dat is waar ik van houd en wat je terugziet in mijn boek en in mijn begeleiding.
Amygdala
De amygdala, onderdeel van je limbisch brein, stuurt je vlucht-vecht-bevriesmodus aan. Hij is de meester van je patronen.
Omdat je amygdala zo’n cruciale rol heeft in je patronen, heb ik hem tastbaar gemaakt. Mijn amygdala is de blauwe figuur in mijn boek, hij heeft een gedeelde hoofdrol. Door met hem samen te gaan werken, kun jij je eigen Patronen Meester worden.
In mijn boek lees je hoe dit werkt en hoe je dit het best aan kunt pakken. En ik begeleid je graag persoonlijk hoe je dat doet, samenwerken met je amygdala.
Om met de woorden van Rumi te spreken: ‘The wound is the place where the light enters.’ Je amygdala helpt je om die plekken te vinden.