Ga naar hoofdinhoud
Recruiter Geeft Vanuit Praktijkervaring Aan Dat HBO Boven WO Wordt Verkozen Door Werkgevers.

Recruiter

“Schrijf over wat die recruiter zei.” Ik zit aan tafel samen met mijn oudste zoon en ik vraag hem of hij nog een onderwerp weet voor mijn wekelijkse artikel.

Hij is een echte Gen Z met zijn HBO bachelor HRM net op zak. En hij wil nog doorstuderen. Zijn motivatie is duidelijk en ik denk dat hij hier niet alleen in staat.

En daarom is het belangrijk wat die recruiter zei.

Na zijn VWO begon hij met zijn studie aan de universiteit. Want als hij naar het HBO wilde, dan had hij wel HAVO gedaan.

Dat hij met zijn sociale aard en praktische instelling veel beter zou passen op het HBO, en daarmee gelukkiger zou worden, wilde hij niet horen.

Het werd bedrijfskunde. Vijf maanden. Toen is hij gestopt, moe en gefrustreerd.

Na een paar maanden werken en bezinnen, besloot hij dan toch maar voor HBO HRM te gaan. Vier jaar later nam hij dolgelukkig zijn diploma in ontvangst. HRM is voor hem gemaakt.

Maar daar laat hij het niet bij. Hij is nog niet klaar met studeren zo kondigde hij aan en hij heeft daar twee duidelijke redenen voor.

Ten eerste heeft hij het studentenleven gemist in de lange tijd van lockdowns, beperkingen en vooral heel veel digitale lessen. Met zijn sociale aard heeft hij er het beste van gemaakt, maar hij heeft ook echt veel gemist.

Hij heeft zijn klasgenoten niet echt leren kennen en heeft niet de vriendschappen voor het leven kunnen sluiten die wat hem betreft horen bij het studentzijn.

En ten tweede heeft zijn verlangen om toch die WO master te halen die vier jaar doorgesluimerd. Hij wil graag afmaken waar hij al zo lang zijn zinnen op heeft gezet.

Omdat een WO master hoger wordt gewaardeerd dan een HBO bachelor.

Maar is dit wel zo? En zo ja, door wie dan?

Die recruiter was heel duidelijk. Hij zei dat zijn ervaring is dat organisaties staan te springen om HBO’ers. Om aanpakkers met een goed stel hersenen.

Dat bij twijfel tussen een sollicitant met HBO of WO de voorkeur bijna altijd uitgaat naar die met HBO. Omdat organisaties vooral mensen willen die op een hoog niveau denken en doen combineren. En dat is precies waarmee een HBO’er zich onderscheidt.

Zo had mijn zoon er nog niet tegenaan gekeken en hij weet dat veel jonge mensen er niet op deze manier tegenaan kijken. Daarom op zijn verzoek deze informatie vanuit de praktijk, met dank aan de recruiter.

Hij bedankt me voor het sparren en zegt met een grote grijns dat ik hier behoorlijk goed in ben en dat ik hier misschien maar mijn beroep van moet maken.

Ik grijns terug naar hem en zeg dat dat nog niet zo’n gek idee is, mensen ondersteunen en schrijven, denken en doen, daar houd ik van. En meer nog van de jongeman die nu met een grote grijns bij me aan tafel zit.

Kun jij ook ondersteuning gebruiken en behoor jij tot Gen Z of een eerder bouwjaar? Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!