Skip to content
Perfectionisme. Patronen doorbreken. Zelfregiecoach.

Perfectionisme

Als ik een sollicitant vraag om naast alle goede eigenschappen ook een mindere eigenschap te noemen, staat één antwoord steevast op nummer één: ‘perfectionisme’.

Maar als ik dan doorvraag, krijg ik vaak een beschrijving die niet met de definitie strookt. En die ook niet perse als mindere eigenschap kwalificeert.

Want ik hoor dan hoe precies iemand is. Of hoe iemand net zolang doorgaat totdat het helemaal klopt.

Maar op een gezonde manier streven naar verbetering of het optimale resultaat, zonder je druk te maken over de mening van anderen, dat is geen perfectionisme. Dat is hard werken en resultaten behalen.

Perfectionisme kent twee elementen die het ongezond maken. Het ene is dat je je doelen zo onrealistisch stelt, dat je ze gewoonweg niet kunt bereiken. Soms begin je er daarom maar niet eens aan.

Maar of je er nu wel of niet aan begint, je stelt jezelf sowieso teleur. Met je lat zo hoog, kun je je eigen verwachtingen simpelweg niet waarmaken. Bovendien ben je bang voor wat anderen ervan zullen zeggen.

Je zorgen maken over het oordeel, van jezelf of van anderen, is het tweede element. En dit wordt ook wel ‘faalangst’ genoemd, wanneer de angst voor het niet voldoen aan verwachtingen overmatig wordt.

Vergelijken is van alle tijden, maar door internet is de wereld wel heel transparant geworden.

Dus hoe ga je hiermee om als jongere of jongere oudere?
Met een buitenwereld die door sociale media megagroot geworden is?
En waar door alle manipulaties niets meer is wat het lijkt?

Wat mij betreft is het dan ook niet gek dat perfectionisme en faalangst belangrijke thema’s geworden zijn.

Dit erkennen is stap één. Maar hoe doorbreek je dit?

De buitenwereld veranderen en opvoeden, gaat niet werken. Dus als je hier last van hebt, zul je iets aan je eigen gedachten en gedrag moeten gaan doen.

Volgens mij is het de kunst om uit je kritische hoofd in je liefdevolle hart te zakken. Dat scheelt een heleboel in zelfcompassie.

Hoe je dit doet, lees je in heel veel blogs van mij, want dit is de rode draad van mijn uitingen.

Met je hart kun je ook veel beter voelen waarom je iets doet. Doe je iets omdat jij het wilt, omdat het bij jou past? Of omdat je indruk wilt maken op iemand, snel rijk wilt worden of een andere extrinsieke motivatie?

Vanuit intrinsieke motivatie en met zelfcompassie doelen stellen en realiseren is de beste manier om het eerste deel van perfectionisme te tackelen.

Het tweede deel, de buitenwereld, draai ik graag om van bedreiging naar kans. Modelleren, oftewel leren van modellen, is niet voor niets een hoeksteen van NLP. Dus ga leren van modellen, die zijn overal te vinden, online en offline.

Zo zeg je dag tegen ongezond perfectionisme en hallo tegen gezonde resultaten behalen.
Voor een mooiere, leukere en lievere wereld.

Wil je hulp hierbij? Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!