Skip to content
Manipulatie Iedereen Wordt Gemanipuleerd. Dus Dan Kun Je Maar Beter Doorhebben Wanneer En Hoe Dit Gebeurt. Zodat Je Een Keuze Hebt. Net Als Met Patronen. Patronen Doorbreken. Zelfregiecoach.

Manipulatie

De meeste mensen zeggen niets van manipulatie te willen weten. De realiteit is dat de meeste mensen gemanipuleerd worden zonder het te weten.

Niet alleen verkopers, marketeers en politici, maar iedereen die een ander wil beïnvloeden, leert tegenwoordig hoe ons menselijk brein werkt. Hoe je het gedrag van mensen beïnvloedt.

Beïnvloeding wordt misleiding wanneer misleidende methoden gebruikt worden.

In mijn ogen is dat als er bewust cruciale informatie wordt weggelaten of wordt verstopt in kleine lettertjes. Of als informatie wordt verdraaid naar onwaarheden.

Waardoor het mensen moeilijk wordt gemaakt om een echt goede afweging te kunnen maken.

Gebruik maken van de luiheid van mensen daarentegen vind ik niet unfair. Dat zie ik als het spel spelen binnen de spelregels en de zwakheden van spelers kennen en benutten.

Iets amandelmelk noemen, terwijl nog geen half procent van de inhoud amandel is, vind ik daarentegen wel unfair.

Fair play

Ik houd van fair play. Daarom heb ik me in het menselijk brein, NLP en hypnose verdiept.

Omdat ik wilde weten hoe manipulatie werkt bij mij. Niet om het volledig te kunnen voorkomen, maar wel om het sneller te herkennen.

Zo herken ik hoe het stimuleren van angst op heel veel plekken volop wordt ingezet. Niet alleen voor het verkopen van verzekeringen, omdat er van alles kan gebeuren, maar ook de angst om iets te missen.

Laagste prijs geldig tot dan en dan. Nog zoveel plekjes beschikbaar. Beelden van lange rijen voor een winkel bij de nieuwste release, die de hele wereld over gaan. Toegang tot steeds meer informatie, tot steeds meer materiële zaken en steeds meer mensen die aan FOMO lijden. Of aan emotionele armoede.

Het stimuleren van angst is erg sturend in het gedrag van mensen, omdat onze hersenen zijn geprogrammeerd om te overleven. Dit is gebruik maken van kennis over het menselijk brein, maar is dit ook manipulatie?

Het is interessant hoe mijn kinderen, die zowel in HR als in de communicatie zitten, in hun studie en werk veel dingen terugzien die ik in mijn boek beschrijf. En die ze uiteraard ook regelmatig uit mijn mond terughoren.

Cialdini

Toen vandaag in een HR webinar het boek ‘Invloed’ van Robert B. Cialdini uitgebreid aandacht kreeg, wist mijn zoon wel wie hij moest vragen om het boek van te lenen.

De principes van beïnvloeding die Cialdini beschrijft zijn simpel doch doeltreffend. Wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijs, sympathie, autoriteit en schaarste.

Als je wilt weten hoe dit werkt, ja echt, ook in jouw brein, is het een aanrader om dit boek te lezen.

Niet omdat ik erbij gebaat ben dat je dit doet, maar omdat ik je gun meer te leren over hoe je hersenen werken. En hoe je aldus beïnvloed wordt, of je het nou wilt of niet.

Keuze

Wat mij betreft kun je het dan maar beter doorhebben, want dan heb je een keuze.

Zoals met alles kun je beïnvloeding ten goede en ten kwade inzetten.

Ik gebruik de hersenwetten in samenwerking met mijn cliënten voor het ontmantelen van hun beperkende overtuigingen en het doorbreken van belemmerende patronen.

Zodat ze niet meer volledig onbewust, automatisch in destructieve gedragspatronen schieten, maar meer controle krijgen over hun gedrag.

Waardoor ze zichzelf niet langer niet alleen onbewust saboteren, maar ook onbewust manipuleren.

Wil jij dit ook en heb jij hier hulp bij nodig?

Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!