Ga naar hoofdinhoud

JA tegen 2021!

Vanochtend werd ik al weer vroeg wakker en voelde de spanning in mij. Een heel nieuw jaar weer voor me, wat zal het me gaan brengen??

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben wel toe aan een nieuw jaar met nieuwe kansen. Aan voluit JA zeggen tegen een nieuw jaar.

En ik weet dat voluit JA zeggen tegen wat er in mijn leven gaat komen dit jaar ook behoorlijk spannend kan zijn.

De boeddhisten spreken over de twee pijlen. De eerste pijl wordt gevormd door de gebeurtenissen in je leven waar je geen invloed op hebt. Net zoals dat het regent.

Maar de tweede pijl, jouw reactie op deze gebeurtenissen, die heb je wel in de hand. Tenminste als je niet volledig onbewust en volautomatisch je oude patronen volgt.

Zodat je op tijd bedenkt dat het handig is om een paraplu mee te nemen (en dat dan ook doet;-)), in plaats van dat je halverwege drijfnat regent.

En ook dan heb je de keuze of je gaat “singing in the rain”, al springend en dansend in de plassen, of dat je chagrijnig en mopperend een middelvinger opsteekt naar een passerende auto. Die keuze is altijd aan jou.

Maar voluit JA zeggen tegen een nieuwe baan, of misschien wel tegen de liefde in je leven, kan ook heeeeeeel eng zijn.

Want hoe eng is het om echte verbinding aan te gaan? Je helemaal te laten zien wie je bent, niet alleen “the good”, maar ook “the bad” en zelfs “the ugly”…?

En als hij of zij je helemaal accepteert zoals je bent, dan wordt het nog veel enger… Want die speciale persoon voor jou kan ook weer uit je leven verdwijnen. En wat dan?

Wat kies jij dan? Wapen jij je alvast tegen een nieuwe teleurstelling, zodat het niet zo’n pijn gaat doen? Of volg je het credo van Loesje uit 1993, een van mijn favoriete spreuken:

“Ik loop liever een blauwtje dan met eelt op mijn ziel.”

Het is niet voor niets een van mijn favorieten, dus ik kies voor het tweede, zeg ik dan stoer. Maar ik weet inmiddels dat ik dan wel iets te doen heb. Dat dat moed vergt en hard én hart werken.

Want dat betekent dat ik iedere keer als ik getriggerd word, iedere keer als mijn amygdala het stuur van mij overneemt en mijn automatische patroon activeert, ik er voor mezelf heb te zijn.

En dus niet ga vluchten (in eten, (internet)shoppen, seks, werken, sporten, alcohol, drugs, gamen, gokken of welke verslaving dan ook maar (je mag er meer dan een aankruisen, wat jij als patroon hebt geleerd om maar niet echt te hoeven voelen).

Want als ik vlucht, dan wordt dat kleine verwonde kindje in mij weer in de steek gelaten. Door mijzelf nu en hoe pijnlijk is dat…?

Iedere keer wanneer de verwonding in mij wordt geraakt (en dat is makkelijker dan je denkt, een blik, een woord dat wordt gezegd of juist niet, een geur, een geluid), heb ik er voor mezelf te zijn.

Als de volwassene nu, die het verwonde kindje van toen in mij troost, koestert en verzorgt. Dat is wat is uitgebeeld in dit plaatje, dat ook in mijn boek staat.

Vaak pak ik het er weer even bij als geheugensteuntje. En omdat het gewoon een heel mooi plaatje is.

Omdat ik toch vroeg wakker was, had ik lekker veel tijd om te bedenken hoe ik het nieuwe jaar in wil luiden.

En voor wie samen met mij voluit JA wil zeggen tegen het nieuwe jaar 2021 en het leuk vindt om mijn boek niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren, heb ik een cadeautje.

Wanneer je vandaag, Nieuwjaarsdag, alleen via mijn eigen site (www.ingesmale.nl) het boek of e-book ‘Toen was Toen en Nu is Nu’ koopt, dan krijg je het luisterboek er gratis bij wanneer je de volgende couponcode invult bij het afrekenen:

IkZegJaTegen2021!

Ik wens je een heel mooi 2021!

Back To Top
error: Content is protected !!