Skip to content
Is Hoogbegaafdheid Een Vloek Of Een Zegen? Dat Ligt Eraan Hoe Jij Het Inzet. Ken Jezelf, Weet Wat Je Nodig Hebt, Zorg Dat Je Deze Behoeften Invult En Een Steunende Omgeving Hebt.

Hoogbegaafdheid

Is hoogbegaafdheid een vloek of een zegen?

Laten we eerst beginnen met de feiten:
– hoogbegaafdheid is de combinatie van hooggevoelig plus hoogintelligent zijn;
– 2 tot 3% van de mensen heeft deze combinatie;
– zij denken, voelen, nemen waar en doen de dingen op een andere manier, door een andere ‘bedrading’ van hun hersenen;
– ze voelen niet alleen zelf intens, zij voelen ook vaak intens voor anderen;
– het zijn snelle denkers die creatieve verbindingen en oplossingen brengen;
– ze zijn gericht op ontwikkeling en vernieuwing.

Of deze feiten leiden tot een vloek of een zegen ligt er maar aan. Want het kan allebei.

Ken jezelf. Daar ligt de sleutel en daar begint het bij. Daar begint het altijd.

Weet dat je anders bedraad bent. Weet dat anders denken en andere verbindingen en oplossingen creëren juist talenten zijn die heel hard nodig zijn. Niet alleen in organisaties, maar ook daarbuiten. En weet wat je nodig hebt om die unieke talenten te benutten.

Je talenten benutten in je werk gaat om het doen van werk waarin jij tot je recht komt. Dat betekent dat je uitgedaagd wordt, dat je capaciteiten aangesproken worden en dat je werkt in een goede werkomgeving.

In een goede werkomgeving is het niet alleen belangrijk dat je leidinggevende en je collega’s je talenten en je andere bedrading kennen, maar je ook helpen om deze optimaal in te zetten.

Ontwikkeling en vernieuwing zijn nou eenmaal geen routinetaken. Daarvoor is rust en ruimte nodig. Tijd om uit het raam te staren. En een goede verhouding tussen inspanning en ontspanning voor de benodigde creativiteit.

Daarnaast zorgt je hoge gevoeligheid voor veel en hard binnenkomende prikkels die verwerkt moeten worden. Ook daar heb je tijd en ruimte voor nodig.

Verder is automatisch afstemmen op anderen handig, maar het vereist ook steeds weer afstand nemen om bij jezelf terug te komen. Daarom heb je als hoogbegaafde meestal veel tijd alleen nodig.

Deze voorbeelden gelden voor de meeste hoogbegaafden. Maar wat jij precies nodig hebt, dat weet alleen jij. Daar kun je alleen zelf achter komen. Dat kan niemand anders voor je doen.

Wat je omgeving wel kan doen, is je aanmoedigen om je eigen bedrading te onderzoeken. En je talenten niet alleen te waarderen, maar je ook te faciliteren om deze duurzaam in te kunnen blijven zetten.

Dus het is aan jou om zelf in te vullen. Vloek of zegen.

Kun jij ook hulp gebruiken bij het omgaan met hoogbegaafdheid? Bij jezelf, bij je kind of bij iemand anders in je directe omgeving?

Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!