Skip to content
Het Echte Werk. Patronen Doorbreken. Zelfregiecoach.

Het echte werk

Ik vraag haar hoe het gegaan is. “O, ik voelde zoveel rust na de sessie. En de dag erna ook. Dat wilde ik wel voor altijd voelen.”

Ik zie wel aan haar dat er tussen toen en nu iets gebeurd is, want nu ziet ze er alles behalve rustig uit. Ze vervolgt en vertelt hoe het verder is gegaan de afgelopen weken.

Op zich hartstikke goed, haar fobie is echt weg. Hoe hard ze ook heeft geprobeerd om het oude gevoel nog op te halen, het lukte echt niet meer.

Maar ze merkte dat ze weer meer begon te piekeren. Weer af en toe van slag was. En afgelopen nacht was echt de climax geweest. Ze had alleen maar liggen malen en had nauwelijks geslapen.

“Dat is goed nieuws”, stel ik haar gerust.

Ik leg haar uit dat het haar hoofd is dat aan het muiten is geslagen omdat het zich bedreigd voelt. En terecht, want ze is klaar met het gepieker, de irritaties en de oordelen.

Maar ja, het zal wel moeilijk worden om daar van af te komen, want zo is ze nou eenmaal…

Dat is nou precies het verhaal van het hoofd. Een hoofd dat is geprogrammeerd, niet om te leven, maar om te overleven. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Druk, druk, druk.

Het is maar twintig centimeter van je hoofd naar je hart, maar het kan jaren en misschien wel een heel leven duren om deze afstand af te leggen.

Om te beseffen dat nog meer denken, nog meer proberen om alles en iedereen onder controle te krijgen, niet eens de weg is naar gelijk, laat staan naar geluk.

Met een regressietechniek heb ik haar in de eerste sessie geholpen om de oorzaak van haar fobie met wortel en tak te verwijderen. Die is echt weg.

Missie geslaagd, want dat was waarom ze bij me kwam.

Maar de echte missie is niet om eenmalig een flinke struik onkruid uit je tuin te trekken.

De echte missie is om je tuin schoon te houden. Dat is het echte werk, dagdagelijks. En dat kun je aan niemand uitbesteden, dat heb je echt zelf te doen.

Pas sinds een aantal jaren begrijp ik waarom Byron Katie haar praktische handreikingen hiervoor dan ook “The Work” noemt.

Er zijn geen short cuts, geen quick en dirty’s en geen grote stappen, snel thuis. Het is gewoon het echte werk doen. Niet alleen maar over praten of lezen, nee vooral doen.

De beloning is rust en vrijheid. Échte rust en échte vrijheid.

Ze weet hoe dit voelt. Want dit heeft ze niet alleen na de eerste sessie gevoeld, dit voelt ze ook als ze opgaat in haar pianospel of als ze aan het tekenen is.

Ze weet dat deze rust er altijd is, omdat die in haar zit. Maar ook dat ze die niet voelt wanneer ze in haar hoofd zit.

Het huiswerk voor de komende maand is dan ook geen verrassing voor haar. “En dat is waarschijnlijk meteen ook het huiswerk voor de rest van mijn leven?”, zegt ze met een grote glimlach.

“Dat is aan jou”, zeg ik en glimlach terug naar haar.

Want ja, van een fobie kan ik haar afhelpen. En ja, ik kan haar manieren aanreiken die haar helpen de twintig centimeter af te leggen.

Maar het ook daadwerkelijk doen. Dat kan alleen zijzelf.

Wil jij dit ook en wil je hier hulp bij? Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!