Skip to content

Herprogrammeren

“Aan het updaten van het navigatiesysteem zijn we niet meer toegekomen, de andere update kostte te veel tijd, dus je navigatie komt bij de volgende beurt.”

Zo gaat dat tegenwoordig met auto’s tijdens een beurt: het systeem krijgt een update en dan kan de auto er weer tegenaan.

En eigenlijk is dat precies wat we ook doen met hypnotherapie: we herprogrammeren nare, oude herinneringen die zorgen voor triggers in het hier en nu.

Die triggers zorgen dan weer voor angsten of fobieën of verslavingen in welke vorm dan ook, die vaak voor heftige beperkingen in het dagelijks leven zorgen.

Er is steeds meer bekend over hoe onze menselijke hersenen werken en sinds tien jaar is ook wetenschappelijk onderbouwd dat herinneringen geherprogrammeerd kunnen worden.

In een onderzoek uit 2013 toonden onderzoekers aan dat wanneer we opgeslagen herinneringen herbeleven, deze plastisch en dus vervormbaar zijn gedurende vierentwintig uur. ‘Reconsolidatie’ is het geheugenproces dat hiervoor verantwoordelijk is.

En van deze vervormbaarheid maken we dankbaar gebruik met hypnotherapie. Met EMDR ook trouwens.

Om bij die herinneringen te kunnen komen, moeten we wel eerst voorbij de kritische mind.
Vandaar de lichtjes/geluidjes/trillingen bij de EMDR, waardoor de kritische mind volledig het spoor bijster raakt.

Bij hypnotherapie is het de hypnose die zorgt voor een diepe staat van ontspanning in combinatie met helderheid, waardoor we voorbij de kritische mind kunnen komen.

Hypnotherapie is een zeer doeltreffende manier om onder de motorkap bij het onderbewuste te komen. Om daar te komen waar de herinneringen zijn opgeslagen die ervoor zorgen dat je in het hier en nu getriggerd wordt. En om die herinneringen te vervormen, te herprogrammeren.

Dit is wat met therapie in de vorm van alleen praten niet lukt en dit is ook de reden dat cliënten na vele sessies praattherapie overgaan op hypnotherapie.

Dus in die zin werk ik met hypnotherapie ook onder de motorkap en help ik de cliënt om de (zeer) pijnlijke herinneringen te overschrijven met nieuwe herinneringen. Nieuwe herinneringen, waarin de cliënt in de oude situatie wel zelfredzaam, weerbaar en veilig was.

Of het nu gaat om angsten, fobieën of verslavingen, het is iedere keer weer zulk dankbaar werk om een cliënt weer vrijheid terug te helpen krijgen.

Dus ja, herprogrammeren onder de motorkap, daar weet ik alles van.

Eigenlijk is het net zoals met een auto en glimlachend neem ik de sleutel van mijn auto weer in ontvangst.

Back To Top
error: Content is protected !!