Herinnering
“Hier heb ik geen actieve herinnering aan.” Ik weet nog wie deze uitspraak wereldberoemd in Nederland heeft gemaakt. En sindsdien hoor ik ‘m nog best regelmatig.
Maar wat is nou eigenlijk een herinnering?
Herinneringen zijn weergaven van ervaringen, opgeslagen in je brein.
Deze zijn per definitie subjectief door de persoonlijke waarneming van een feitelijke gebeurtenis. We kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken als het ware door onze persoonlijke filters, gevormd door eerdere ervaringen.
Een deel van je herinneringen kun je actief benaderen. Hier kun je bij, door in gedachten terug te gaan in de tijd en die herinnering naar boven te halen. Een ander deel is niet actief te benaderen, maar kan bijvoorbeeld in hypnose wel vanuit het onderbewuste naar boven worden gehaald.
Reconsolidatie
Of je nu een actieve of een passieve herinnering ophaalt, herinneringen kunnen veranderd worden. ‘Reconsolidatie’ is het wetenschappelijk onderbouwde geheugenproces dat hiervoor verantwoordelijk is.
Wanneer je je iets herinnert, dan activeren je hersenen namelijk een spoor van hersencellen die elkaar via hun synapsen prikkelen. Na activering beginnen de hersencellen synapsen weg te halen, om even later weer nieuwe synapsen te vormen. Op deze manier wordt de herinnering eerst gewist en vervolgens opnieuw vastgelegd.
Net als voor nieuwe herinneringen, zijn ook voor opgehaalde herinneringen de energiebesparende breinfilters van toepassing.
Je brein laat informatie weg, vervormt informatie en veralgemeniseert informatie. Dit doet je brein met alle informatie, dus ook met opgehaalde herinneringen. Daarom concluderen wetenschappers dat herinneringen vervormbaar zijn.
Bij hypnotherapie maken we van deze wetenschap gebruik. Nare herinneringen zijn te vervormen en we kunnen humor of een ander goed gevoel plus zelfredzaamheid toevoegen.
Na het ophalen van een herinnering is deze gedurende ongeveer 24 uur te vervormen. Daarna gaat deze terug in de opslag van je brein.
Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn boek ‘Toen was Toen en Nu is Nu’ of klik hier.