Ga naar hoofdinhoud

Hechtingsproblematiek en liefdesrelatie

De hechting in je liefdesrelatie representeert de hechting in je jongste jeugd. Deze patronen zijn niet los van elkaar te zien. De hechtingswonden uit je jongste jaren zullen uitvergroot terugkomen in de hechting binnen je liefdesrelatie nu. Om je bewust te laten worden en om je de kans te geven om te helen. Want beide hechtingen lijken heel veel op elkaar. En toch zijn er ook essentiële verschillen.

Je partner kies je niet op de blauwe ogen. Onbewust heb je precies de juiste partner aangetrokken om jou de kans te geven om jouw oude verwondingen te helen. Want niemand kan zo goed op jouw pijnlijke plekken drukken als jouw partner, zodat jij de kans krijgt om je bewust te worden van je eigen hechtingsproblematiek en om je verwondingen te helen.

De keuze is aan jou. Ga je het aan met jezelf of ga je weg bij je partner? Of je kunt natuurlijk altijd nog je hart afsluiten en echte verbinding uit de weg gaan. Misschien maakt dat je hard, misschien maakt dat je chagrijnig of bitter. En misschien gaat je partner dan wel weg bij jou. Maar weggaan bij je eigen verwondingen, dat is in ieder geval geen optie.

Er zijn drie vormen van partnerrelaties te onderscheiden:
– H-relaties
– A-relaties
– X-relaties

Een H-relatie is een relatie waarin beide partners op hun eigen benen staan. De partners zijn als het ware de twee verticale lijnen van de H. Ze voelen een stevige basis in zichzelf en zijn onafhankelijk van elkaar. Van hieruit maken ze vervolgens verbinding met elkaar. Dit is het streepje in de H.

In een A-relatie staan de twee lange zijden van de A tegen elkaar aan; de partners leunen op elkaar en hebben elkaar nodig, ze zijn afhankelijk van elkaar. Als een van de twee minder stabiel wordt en begint te wiebelen, dan gaat de ander ook wiebelen. Als een van de twee wegvalt, dan valt de ander om.

Een X-relatie is een ongelijkwaardige relatie, vanuit binding in plaats van verbinding. Er zit een afhankelijkheid, een hiërarchie in wat een horizontale, gelijkwaardige relatie zou moeten zijn. Hierdoor zijn de poten gaan wijken tot een X. Een X-relatie is een relatie waarbij beide partners onveilig gehecht zijn en nog onvoldoende hun eigen hechtingswonden hebben geheeld.
De partners houden elkaar gevangen in een ‘dans’ van bindingsangst en verlatingsangst en het zijn vooral de overlevingspatronen die een relatie met elkaar hebben.

De enige manier om uit deze ‘dans’ te komen, is door als volwassene voor je eigen verwondingen van toen te gaan zorgen. Dit is de weg naar een gelijkwaardige H-relatie. Hier ligt ook de directe link tussen de hechting met je liefdespartner nu en je eigen hechtingsproblematiek van toen. Want hoe onveiliger je toen gehecht bent, hoe meer werk je nu zelf te doen hebt in je eigen achtergrond.

Back To Top
error: Content is protected !!