Skip to content
Je Gevoel Volgen Is De Sleutel Tot In Je Flow Komen En Blijven, Zodat Je Creëert Net Als Michelangelo, De Overbodige Stukken Weghakt En Het Beeld Vanzelf Laat Verschijnen.

Gevoel volgen

Dan volg je toch gewoon je gevoel. Tja, is het echt zo makkelijk? En wat is dat eigenlijk, je gevoel volgen?

Het is 8 uur en ik heb net anderhalf uur in het bos gelopen. Mijn maag laat me voelen dat het nu echt tijd is voor ontbijt. Maar in plaats van hier gehoor aan te geven, kruip ik achter mijn computer en schrijf.

Ik laat mijn fysieke hongergevoel maar even voor wat het is en geef voorrang aan een ander gevoel, een bepaalde drive. Zonder te denken gaan mijn vingers over de toetsen en laat ik de woorden uit mijn toetsenbord komen.

Inmiddels weet ik dat als ik mijn inspiratie volg, de woorden stromen en het artikel zichzelf schrijft. Moet ik van mijn hoofd schrijven, dan gaat het stroperig, dan schrijf ik en haal de woorden weer weg.

En dat heb ik niet alleen met schrijven, maar eigenlijk wel met de meeste dingen.

Je hebt van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Verkeerslichten zijn stoplichten, de laatste parkeerplek wordt voor je neus weggekaapt en het koffiezetapparaat gaat net uitgebreid spoelen als je je kopje eronder wilt zetten.

Maar op andere dagen heb je steeds geluk. Verkeerslichten staan op groen en er rijdt net iemand uit het parkeervak weg. Je hebt een mooi plekje vooraan. Je collega staat je met een grote glimlach bij het koffiezetapparaat op te wachten. Hij reikt je je favoriete mix aan, een dubbele espresso mocha latte. Je bedankt hem met een grote glimlach terug en jullie lopen samen direct door, de vergadering in.

We noemen het flow of inspiratie. En we noemen het writer’s block of welke blokkade dan ook. Iedereen die creëert, kent het. En we creëren allemaal, de hele dag door.

Michelangelo zei immers al dat hij gewoon de overbodige stukken weghakte en dat het beeld dan vanzelf verscheen.

Hoe deed hij dat? Hoe kun je de ene dag, of misschien zelfs het ene moment, in flow zijn en het andere moment helemaal niet? En hoe kun je in die flow blijven?

Volgens mij is het antwoord op deze vragen voor iedereen anders. Want wat bij mij past, hoeft helemaal niet bij jou te passen. Misschien gruwel je wel van vroeg in het bos wandelen en al helemaal met een lege maag.

De kunst is om voor jezelf te ontdekken wat wel en wat niet bij jou past. Hoe jij in jouw flow komt en ook blijft. Dat ontdekken doe je vooral door te voelen, je gevoel te volgen en je hoofd een stuk minder belangrijk te maken.

Voor mij is dit niet langer een zoektocht, maar inmiddels een ontdekkingsreis geworden, want de beloning is groot. Ik ben niet alleen veel blijer, maar ook nog eens productiever.

En dat valt op en bovendien werkt het aanstekelijk. Want hoe beter ik hier in word, hoe meer ik de vraag krijg om ook anderen hierbij te helpen.

Dus wil jij ook blijer en productiever worden en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!