Skip to content
Eat, Pray, Love

Eat, Pray, Love

Jaren geleden had ik het boek al gelezen en ook de film met Julia Roberts gezien. Toch las ik deze zomer het boek ‘Eat, Pray, Love’ van Elizabeth Gilbert opnieuw ademloos uit.

In het boek beschrijft Gilbert een turbulente periode in haar leven. Nadat ze dertig was geworden, besefte ze dat ze helemaal geen kinderen wilde en ook niet met haar man getrouwd wilde zijn.

Dan kun je twee dingen doen: niets en iets.

Ofwel het leven leven waar je helemaal niet blij mee bent. Of je gaat iets anders doen.

Ze deed het tweede. Ze scheidde van haar man en nam een jaar vrijaf om uit te vinden wat dan wel. Dit beschrijft ze in haar boek in drie delen:

Eerst wekte ze zichzelf weer tot leven in Italië, vervolgens bracht ze haar mind onder controle in India en tot slot ontdekte ze zichzelf op Bali.

Op Bali vond ze de liefde voor zichzelf. Niet alleen voor de leuke kanten, niet alleen voor ‘the good’, maar ook voor ‘the bad’ en zelfs voor ‘the ugly’.

En toen ze zichzelf helemaal leuk vond, bleek ze ook heel aantrekkelijk te zijn voor de buitenwereld. Daar doe je het niet voor, maar dit is dan de bijvangst. Toen vond ze als kers op de taart ook nog haar liefdespartner.

Volgens mij is dit de juiste volgorde. Eerst de taart en pas daarna de kers.

Ik had mijn eigen taart op mijn twintigste nog lang niet klaar en misschien geldt dat wel voor iedereen op die leeftijd.

Want het is juist de bedoeling om jezelf te ontwikkelen en te groeien in het leven. Iedereen gaat wel door fases van jezelf leren kennen, van jezelf houden en jezelf helemaal accepteren.

Een liefdesrelatie is een enorme groeiversneller. En ook dan heb je twee opties: je blijft samen of je blijft niet samen. Als je samen blijft, hoop ik dat je gelukkig samen bent. Maar ook dat is een keuze.

De een gaat naar Italië, India en Bali, de ander blijft in Nederland, uiteindelijk doet iedereen het op de eigen manier. En als je terugkijkt op zo’n fase, dan was het altijd de moeite, de pijn en het verdriet waard. Maar als je erin zit, is het zwaar K…

Weet dan dat je altijd hulp kunt inschakelen, want alhoewel het verhaal voor iedereen anders is, is de essentie steeds hetzelfde.

Mocht je hulp willen, alleen of samen met je partner, klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!