Ga naar hoofdinhoud
Contemplatie Past Bij Deze Tijd Van Het Jaar. De Balans Opmaken En Besluiten Om Iets Of Niets Anders Te Gaan Doen.

Contemplatie

Contemplatie is zo’n tijdloos woord dat precies past bij deze tijd van het jaar. Tijd voor bezinning, tijd om de balans op te maken, tijd om terug te kijken én om vooruit te kijken.

We haasten ons om stil te kunnen gaan staan. De balans op te kunnen gaan maken.

Zelfs het stormachtige weer helpt ons een handje en blaast ons door de laatste deadlines van het jaar, door kerstborrels en door kerstboodschappen heen.

Zodat we tot stilstand kunnen komen en naar binnen kunnen keren.

Want wat had jij je voorgenomen voor dit jaar? Misschien niet per se al op 1 januari, maar ook alles wat erbij is gekomen in de loop van het jaar?

Welke doelen heb jij je gesteld en welke plannen heb jij gemaakt?
En welke hiervan heb jij gerealiseerd?

Misschien een gewetensvraag, maar als we toch aan het contempleren zijn, dan kan het wel.

Hoe is de verhouding tussen wat het jou heeft gekost en wat het jou heeft opgeleverd op de balans van het afgelopen jaar? In tijd, energie, geluk, gezondheid, ontwikkeling, plezier, verbinding, geld?

En is deze IST gelijk aan de SOLL? Klopt deze gerealiseerde verhouding met hoe jij het zou willen, met wat jij echt belangrijk vindt in jouw leven?

Zakelijke doelen zijn meestal het makkelijkst op de balans. Lekker SMART te maken, prima in te plannen, goed op te volgen en tegenwoordig vieren we zelfs de successen. Dat levert mooie, groene vinkjes op.

Persoonlijke doelen zijn meestal wat complexer, want die raken vaak je hart. En daar wil je liever geen smart.

Je gevoel van geluk en tevredenheid, je relaties, met je geliefde, je ouders, je kinderen, maar ook de relatie met jezelf. Je gezondheid, de balans tussen inspanning en ontspanning, de kwaliteit van je slaap, het plezier dat je hebt in je leven. De relaties met vrienden en kennissen, hoe je woont, hoe je bijdraagt aan een betere wereld, je financiën.

Ik ga het nog wat spannender maken. Stel nu dat het niet het eind van het jaar was, maar het eind van je leven. Wanneer dat is, weet niemand, dus zou je niet op ieder moment tevreden willen zijn met je balans?

Hoe zou het zijn om niet langer uit te stellen naar morgen?

Niet pas morgen te beginnen met gezond leven, met aandacht voor wie je lief is en voor alles wat jij belangrijk vindt in jouw leven?

Wanneer je de balans op hebt gemaakt, kun je twee dingen doen. Niets en iets.

Misschien ben je volmaakt tevreden en zie je geen enkele reden om waar dan ook bij te sturen. Of misschien zie je die reden wel, maar doe je het toch niet. Dat is ook kiezen overigens.

Maar als je na deze tijd van contemplatie besluit om wel iets te gaan doen én je wilt hulp hierbij, klik dan hier.

Voor nu kijk ik heel graag alvast vooruit en wens ik je hele fijne Kerstdagen en een heel gelukkig, liefdevol en gezond 2024!

Back To Top
error: Content is protected !!