Ga naar hoofdinhoud

Amygdala stress aan het werk

Je amygdala is onderdeel van je limbisch brein, dus hij gaat overal met je mee naartoe. Hij bewaakt je overleven en neemt je stuur bij dreigend gevaar over. Hij probeert je zo ver mogelijk bij pijn vandaan te houden, ook bij je oude hechtingswonden wanneer die geactiveerd worden. Dit gebeurt regelmatig in je liefdesrelatie, maar ook in je werk kunnen oude overtuigingen en oude pijn geraakt worden.

‘Het is fijn dat jij het zo makkelijk van je af laat glijden,’ zegt ze tegen mij.
‘Trek het je niet zo persoonlijk aan,’ probeer ik nog.
‘Ja, jij hebt makkelijk praten, maar ik ben erop aangesproken door de directeur, dus voor mij ís het persoonlijk. Als ik dan ook nog eens ga zeggen dat het niet mijn fout was, dan zal hij denken dat ik de verantwoordelijkheid probeer af te schuiven en dan krijg ik hem zeker tien keer zo hard weer terug.’
‘Maar het was niet jouw fout,’ probeer ik opnieuw.
Ik zie aan haar oververhitte en angstige gezicht dat mijn poging om haar gerust te stellen geen enkel effect heeft, dus ik besluit om het praktisch te houden. ‘Weet je, de vergadering van vanmiddag kan niet doorgaan, want ze hebben zich niet voorbereid, dus als je die nou gewoon opnieuw laat inplannen. En dan kijk je een paar dagen van tevoren of alles netjes klaar is gezet, zodat ze zich dan wel op tijd kunnen voorbereiden. Meer kunnen we op dit moment niet doen.’
Ze kijkt me aan alsof ze niet kan geloven hoe ik hiermee om ga. Ze is dit duidelijk niet gewend. Ze knikt zachtjes met haar gebogen hoofd en ik geef haar een opgewekte glimlach, terwijl ik stilletjes hoop dat ze nu voor haar amygdala gaat zorgen. Maar dat is niet aan mij en ik loop terug naar mijn eigen bureau.

Back To Top
error: Content is protected !!