Alleen-tijd
Het lijkt wel of ik het steeds vaker hoor om me heen. Niet alleen van vrouwen, maar ook van mannen. En ook niet alleen van vijftigers, maar ook van twintigers en alle leeftijden daaromheen.
Het is het verlangen om, al is het soms maar even, alleen te zijn.
Alleen wandelen in de natuur. Even helemaal tot rust komen. Geen rekening houden met alles en iedereen, maar alleen met jezelf. Naar binnen keren. Je gevoel volgen en de dag zich laten ontvouwen. Lekker in je eigen bubbel zitten. Je terugtrekken in een boek.
Quality time met jezelf, oftewel alleen-tijd, is voor iedereen belangrijk.
Wat wel verschilt is de invulling, dus hoe je die tijd invult en aan welke hoeveelheid jij behoefte hebt.
Wat jouw manier ook is en hoeveel alleen-tijd jij ook nodig hebt, het belangrijkste is om niet alleen je eigen behoefte te kennen, maar hier ook gehoor aan te geven.
Want we zijn nou eenmaal allemaal het meest gelukkig in een voor iedereen unieke balans tussen alleen-tijd en samen-tijd. En een langdurige disbalans geeft bij iedereen problemen.
Psycholoog Robert J Coplan, PhD deed samen met zijn team wetenschappelijk onderzoek naar de negatieve gevolgen van te weinig alleen-tijd. Hij noemt dit ook wel “aloneliness”.
Caplan ontdekte dat langdurig te weinig alleen-tijd leidt tot ontregeling van je zenuwstelsel.
Waarschijnlijk wist je dit al wel. Van jezelf, maar anders wel van je partner of kinderen. Voorbeelden van problemen die Caplan noemt zijn: humeurigheid, norsheid, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, onrust, angstgevoelens, overweldiging en uitputting.
Niet fijn dus. Niet voor jezelf en ook zeker niet voor je omgeving.
Inmiddels wordt erkend dat voldoende alleen-tijd net zo’n primaire levensbehoefte is als goede voeding, slaap en beweging.
Want het reguleert je zenuwstelsel en het activeert je nervus vagus, waardoor je systeem tot rust komt. Je bloeddruk en hartslag dalen en je spijsvertering wordt gestimuleerd. Deze ruststand heeft ieder systeem nodig om te herstellen.
Dus gun niet alleen je partner en je kinderen die alleen-tijd, de ruststand om te herstellen, maar zeker ook jezelf.
Want voldoende alleen-tijd voor iedereen, zorgt voor een fijne tijd samen.
Wil jij ook leren hoe je dit doet? Klik dan hier.