Ga naar hoofdinhoud
Goede Adem En Ademhaling Zijn Cruciaal, Want Van Alle Elementen Die Nodig Zijn Voor Een Goede Gezondheid Is Zuurstof Het Belangrijkst.

Ademhaling

Er is iets waar ik niet lang zonder kan. En het is geen drop of chocola en zelfs geen water. Het is mijn eigen ademhaling.

Waar ik weken zonder eten en dagen zonder water kan, kan ik maar een paar minuten zonder adem.

Daarom heb ik me er grondig in verdiept. En ik ben geschrokken. Want de cijfers liegen er niet om.

En het meest ben ik geschrokken van mezelf. Omdat ik zo weinig wist. En omdat ik zo weinig deed met wat ik wel wist.

Want meer dan 80% van de mensen benut slechts rond de 10% van hun longcapaciteit. Dat is onvoorstelbaar, maar waar!

En gezondheidstechnisch is dit echt een probleem, want van alle elementen die nodig zijn voor een goede gezondheid is zuurstof het belangrijkst.

Ondanks dat ik best gezond leefde, behoorde ik tot die 80% die maar 10% benutte…

Zo weinig longcapaciteit benutten, komt vooral door een te hoge ademhaling. Dit kost de meeste energie en levert het minste op, slechts een kleine hoeveelheid lucht en ook nog alleen in het bovenste deel van je longen.

Bij een diepe buikademhaling wordt het onderste en middelste deel van de longen met lucht gevuld. Het best is dan ook een combinatie van diep en hoog.

Volg daarnaast de gouden regel dat je eet met je mond en ademt door je neus. Zo is het bedoeld en dus niet andersom.

Het kan wel andersom, maar voeding door je neus doe je alleen als het echt niet anders kan, dus dat zou je ook voor ademhalen door je mond moeten aanhouden.

Want de neus is gemaakt om mee adem te halen, het is het opnameapparaat van adem.

Het is gemaakt om alles wat je niet in je longen wilt hebben, zoals stof en insecten, maar zeker ook bacteriën en virussen, te weren. Dat filter mis je als je direct met je mond ademhaalt.

Bovendien wordt adem door de neus veel beter opgenomen dan adem door de mond. Merk zelf maar het verschil als je diep ademhaalt wanneer je in het bos loopt.

Maar hoe zorg je ervoor dat je alleen door je neus ademhaalt? Dat vergt goed opletten, het nodige geduld en veel oefenen.

Merk zelf maar op hoe makkelijk het is om tijdens het praten tussendoor een hap lucht, inderdaad door je mond, te nemen. En hoe moeilijk het is om ook tijdens het praten alleen maar door je neus te ademen. Het voordeel is wel dat je dan meer tijd hebt om na te denken over wat je gaat zeggen en dat kan heel vaak geen kwaad.

En als je niet kunt opletten omdat je slaapt? Dan kun je net zo ver gaan als sommige mensen, die hun mond dichttapen voordat ze gaan slapen.

Het is niet gek dat ik niet lang zonder adem kan, want ademhalen heeft zo’n beetje overal effect op, zowel fysiek als mentaal. Op internet vind je steeds meer informatie, want hoe belangrijk goed ademhalen is, wordt steeds meer bekend.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij een optimale ademhaling, klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!