Psychologische veiligheid
Ik had net mijn laptop dichtgeslagen, toen ik op mijn telefoon een artikel over psychologische veiligheid voorbij zag komen. Normaal ben ik best snel van begrip, maar sommige zinnen in dit artikel moest ik wel drie keer lezen.
De eerste keer omdat ze zo vlak waren dat ze dwars door me heen gingen. Daarom de tweede keer met mijn volle aandacht. Plus nog een derde keer omdat ik het razendknap vond hoe iemand zoiets simpels zo moeilijk kon maken.
Dat intrigeerde me. Want zelf houd ik van KISS (Keep It Simple Stupid). Maar was die iemand wel een persoon? Of misschien een robot? Misschien wel ChatGPT?
Op zich is simpele dingen moeilijk maken een hele goede manier om niet te emotioneel betrokken te worden. Dus in plaats van zelfmoord wordt het dan suïcide. Scheelt een heel stuk qua gevoel. Automutilatie is ook zo’n woord dat veel minder erg klinkt dan het is.
In dit betreffende artikel ging het om psychologische veiligheid en het nemen van interpersoonlijke risico’s. Daar kun je je van alles bij voorstellen toch? Toch?
Ik zal je een beetje helpen. Het ging om een onveilige werksfeer. En het niet benutten van kansen om je stem te laten horen. Vanwege het niet durven nemen van interpersoonlijke risico’s.
Nog een beetje concreter dan. Je directeur heeft een lumineus idee en deelt dit in jullie managementvergadering. Hij mist niet alleen hier en daar wat realiteitszin, maar ziet ook een aantal essentiële dingen over het hoofd.
Wat doe jij?
Precies. Dat dacht ik al. Psychologische onveiligheid of gewoon niet zo handig voor je carrière.
Bovendien is het onderscheid tussen psychologische en fysieke veiligheid relatief. Op je werk kan het je kop kosten en als je je partner vertelt dat jullie zullen moeten verhuizen misschien ook nog je ballen…
‘Hogere psychologische veiligheid zorgt ervoor dat teams beter presteren dan teams waarin die veiligheid lager is.’
Dat is dan uiteraard wel de keerzijde. Want als je zowel je kop als je ballen (dit mag je ook figuurlijk lezen om iedereen met ‘guts’ recht te doen) wilt behouden, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Niet te ver uitsteken in ieder geval. Op veilig spelen.
Maar als je op veilig speelt, haal je dan het beste uit jezelf? Haal je dan het beste uit elkaar? Heb jij wel eens iemand gezien die op veilig speelde en toch een gouden Olympische plak won? Heb jij wel eens zo’n team gezien?
Precies. Dat dacht ik al.
Het maakt niet uit of je recente of oudere onderzoeken erbij pakt, ‘Good to Great’ gaat nog altijd op. De meest innovatieve en effectieve teams zijn teams met openhartige teamleden, die fouten durven toe te geven en die de ruimte voelen om van elkaar te leren.
Om het beste uit jezelf en uit elkaar te halen, heb je een goede, veilige basis nodig.
Een goede, veilige basis in jezelf is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar wat niet is, kan wel komen.
Voor hulp hierbij: klik dan hier.
Ook voor teamontwikkeling.