Skip to content
App. Patronen doorbreken. Zelfregiecoach.

App

“Daar heb je een app voor.” Dit hoor je voor vrijwel alles tegenwoordig.

Dat ik vroeger naar de bieb moest om iets op te zoeken, kan ik mijn kinderen al niet meer uitleggen. Ik vrees dat ik inmiddels hetzelfde stadium heb bereikt als mijn ouders vroeger voor mij.

Boring.

Alleen gaat het wel heel erg snel in deze tijd. Voor mij was het eerder niet willen dan niet kunnen inleven. Nu zie ik mijn kinderen af en toe kijken alsof ik een dinosauriër ben.

Hoe handig ook, niet alles is met een app op te lossen. En soms is op een app vertrouwen ronduit gevaarlijk.

Natuurlijk, ik ben ontzettend blij dat ik niet meer met de kaart van Nederland (of een ander land) en het ANWB stratenboek op schoot hoef te rijden.

De uitvinding van de navigatie scheelt mij veel tijd. En ik vertrouw er blind op. Tot op zekere hoogte.

Zo vertrouwde ik afgelopen week op mijn navi, die me voorbij Amsterdam leidde voor een cursusdag over de natuur. Onderweg zag ik vooral veel asfalt en heel veel auto’s.

Toch groeit en bloeit er ook van alles in de bermen naast de snelweg.

In de prachtige natuur van Thijsse’s-Hof leerden we de eerste acht eetbare en geneeskrachtige wilde planten kennen.

Ik leerde dat de hondsdraf, die ik in prehistorietijd voor biologie ooit nog eens had gedroogd, eetbaar is. Dat wist ik niet.

Ook kun je er een heerlijke en kleurrijke salade mee maken in combinatie met paardenbloem en daslook.

In totaal leren we dertig planten determineren in vier dagen.

Dit doen we door veel te kijken, te voelen, te proeven en te ruiken. En door ermee te werken. Door er een tinctuur van te maken of ermee te koken.

Uiteraard zijn er ook determineerapps in omloop.

Dus waarom zou je er vier dagen over doen om slechts dertig planten te leren kennen?
Waarom zou je niet in een kookapp een modern recept met wilde ingrediënten uitzoeken en met de determineerapp de juiste planten erbij vinden?

Een hele goede reden is dat je een veel blijer mens wordt als je voldoende in contact bent met de natuur in plaats van te veel met je telefoon.

Hier kunnen de meningen over verschillen, maar wat een feit is, is dat determineerapps fouten maken.

Net als de navigatie soms zegt dat je een weg in moet rijden, waar je niet in mag. Je kent de borden, dus je negeert dan de navigatie.

Maar wat als je de borden niet kent? En de navigatie zegt dat je van de verkeerde kant de snelweg op moet rijden? Dat is levensgevaarlijk.

En dat kan een fout gedetermineerde plant ook zijn.

Want naast de dertig planten die we leren kennen, moeten we hun giftige look-alikes nog veel beter leren kennen. Om levensgevaarlijke situaties te voorkomen.

Zo kregen we een zeer giftige look-alike van het eetbare fluitenkruid te zien. We lieten een paar apps erop los, maar geen enkele determineerapp gaf eenduidig de juiste uitkomst!

De look-alike bleek de gevlekte scheerling te zijn. Deze plant is ontzettend giftig en schijnt in Socrates’ gifbeker te hebben gezeten.

Door het warmere klimaat komt hij steeds meer voor in Nederland. Nu nog vooral in de natuur naast asfalt en auto’s, in de middenberm van snelwegen.

Maar hij rukt snel op, dus het is erg belangrijk om hem niet voor fluitenkruid aan te zien.

Koken met wilde planten komt nauw en vergt kennis. Juist daarom is het misschien wel de perfecte gelegenheid om van je dinosauriër ouders of grootouders te leren. In contact met de natuur en met elkaar.

Want daar worden we blijere mensen van.

Wil jij ook hulp bij meer verbinding? Klik dan hier.

Back To Top
error: Content is protected !!